Content voor Ingelogde Gebruikers
Hier komt binnenkort een link naar onze online herstelwerkplaats!

Complimenten leren geven en ontvangen

Of je ze nu geeft of krijgt. Ze doen je eenvoudigweg goed. Zo’n welgemeende pluim motiveert en boost je zelfvertrouwen. Toch zijn wij Nederlanders niet zo scheutig met positieve feedback geven. Ook het ontvangen ervan, wimpelen we nogal eens weg. Wat is het effect van complimentjes geven en ontvangen? En… hoe pak je het aan?

Waarom complimenten geven?

Zodra je een compliment geeft, krijg je vaak iets terug in de vorm van waardering. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die veel geven over het algemeen gelukkiger zijn. Dat geldt niet alleen voor materiële zaken, maar ook voor niet-tastbare zaken als liefde, vriendelijkheid, empathie en complimenten. Vooral door niets terug te verwachten, geeft het een gevoel van voldoening. Door een compliment te geven laat je zien dat je iemand of iets waardeert, dat je de positieve kant ziet van diegene. Door bij iemand anders het positieve en het goede te benoemen, kun je zorgen dat er iets positiefs gebeurt in het leven van de ander en in je eigen leven.

Wat is een compliment geven?

Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Een welgemeende knuffel, een warme douche of een schouderklopje in de vorm van woorden. Oprecht, persoonlijk en gemeend. Die je zowel in je privé-omgeving aan een buurman, familielid, kind et cetera kunt geven, maar ook op je werk aan een collega of op straat aan een willekeurige voorbijganger.

Het complimentje kan betrekking hebben op bepaalde kwaliteiten, een werkprestatie, gedrag, houding enzovoort. Door je waardering uit te spreken laat je zien aandacht te hebben voor wat een ander doet en dat je erbij betrokken bent. Daarbij is het goed regelmatig stil te staan bij de positieve dingen, omdat het vaak de negatieve zaken zijn die mensen onthouden.

Alles wat je aandacht geeft groeit

In z’n algemeenheid geldt: alles wat je aandacht geeft groeit. Wanneer je aandacht geeft aan positieve dingen worden deze belangrijker en kunnen ze groeien. Zo is het ook met complimenten geven.

Bijkomend voordeel is dat je zo een goede relatie met je familie, vrienden, buren, collega’s en dergelijke opbouwt waardoor je samen makkelijker voor iets gaat en/of bij de ander aanklopt.

Vervolgens maakt het geven van een compliment je ook gelukkiger. Immers, het lachende en blije gezicht van de ander geeft je een goed en positief gevoel.

Op de werkvloer complimenten geven, verhoogt het werkplezier en bevordert de collegialiteit. Dat komt niet alleen de kwaliteit van het werk ten goede, maar kan ook de prestaties verbeteren. Daarbij draagt het bij aan minder ziekteverzuim, omdat medewerkers zich gewaardeerd voelen.

Tot slot draagt het bij aan je zelfvertrouwen. Want door de goede dingen bij anderen te zien help je jezelf op waarde te schatten. Ofwel, de goede eigenschappen van jezelf te zien.

Trouwens? Wie complimentjes krijgt, geeft ook eerder weer een pluim aan een ander.

Hoe geeft je een compliment?

Het is belangrijk dat je je realiseert dat niet iedereen jouw complimenten ziet als compliment. Zo heeft iedereen zijn eigen gedachten bij het ontvangen van een compliment. Daar moet je rekening mee houden wanneer je een compliment uitdeelt.

Loesje weet wel hoe je complimenten kan geven

Soms ervaren mensen bij het krijgen van een compliment de druk om te moeten voldoen aan dat compliment. Of ze hebben zelfs het gevoel dat ze nog beter moeten presteren. Soms zijn mensen argwanend en willen ze weten wat je nu eigenlijk écht wil zeggen. En soms is het spannend dat mensen zich realiseren dat je ze echt gezien hebt, want niet iedereen wil opvallen.

Een aantal punten die helpen bij het formuleren van een compliment zijn:

 • Deel alleen een schouderklopje uit als je het echt meent en de persoon in kwestie het verdient. Immers, anderen hebben het snel genoeg door als je het niet oprecht meent.
 • Giet je complimenten bij voorkeur in de ik-vorm. Dat maakt het persoonlijk.
 • Formuleer wat je wil zeggen positief.
 • Neem de tijd om een compliment te geven, doe het met een blij gezicht en enthousiasme in je stem. Ondersteun het eventueel met handgebaren. Dan straal je oprechte waardering uit.
 • Wees specifiek als je een compliment geeft. Onderbouw het eventueel met een voorbeeld. Dan weet de ander direct waarom je zo positief bent. Zeg dus niet: ‘Goed gedaan Jan‘. Zeg liever: ‘Jan, ik heb met veel plezier geluisterd naar hoe je die boze klant vanmiddag kalmeerde door…’.
 • Geef complimenten het liefst face-to-face. Dat maakt het persoonlijk, dan heeft het meer impact en het werkt doorgaans veel motiverender dan wanneer je per mail, sms-bericht of whatsapp een pluim geeft. Vind je dat lastig? Bedenk dan een creatieve en originele manier om je waardering te tonen.
 • Verwacht niets terug. Complimenten geef je niet met het idee er iets voor terug te krijgen. Een positieve reactie is fijn, maar geen doel op zich. Bij sommigen duurt het jaren voordat ze een compliment kunnen aanvaarden en snappen wat je er mee bedoelt.

Complimenten ontvangen

Veel mensen vinden het moeilijk om negatieve kritiek te ontvangen, maar ook complimenten ontvangen is niet voor iedereen makkelijk. Vaak vinden we dat onze prestaties niet de moeite waard zijn, dat een ander het meer verdient en ontkrachten we de gekregen waardering. Dan maken we het voor de ander moeilijk om nog een keer een compliment uit te spreken. Dat we vervolgens minder complimenten krijgen, vinden we dan weer niet leuk. Dan klagen we omdat we niet genoeg waardering krijgen.

Hier een paar voorbeelden van niet goed complimenten aan kunnen nemen en ze daarmee ontkrachten:

 • We doen net alsof het niets voorstelde of dat de prestatie vanzelfsprekend was. ‘Ach, het stelde niets voor.’ Complimenten over ons uiterlijk maken we kleiner. In plaats van iemand anders te bedanken voor het compliment zeggen we: ‘Oh die broek is al heel oud.’ Of: ’Ik vind juist dat die broek me dik maakt.’ De ander maakt het helemaal niet uit hoe oud die broek is, diegene vindt die broek gewoon goed staan bij jou en wil je dat laten weten.
 • Je ontkracht het compliment door direct iets terug te zeggen als: ‘Maar ik vind dat jij ook een leuke trui aan hebt.’ Het was van de compliment-gever vast niet de bedoeling om te vissen naar een compliment.
 • Door het compliment met anderen te delen en te veralgemeniseren ontkracht je het compliment. Jij krijgt de waardering dus waarom zou je zeggen dat het hele team een steentje heeft bijgedragen aan deze prestatie?
 • Je neemt het compliment met wantrouwen aan. Je denkt dat de ander iets van je wil en spreekt het eventueel zelfs letterlijk uit: ‘Dank je, maar zeg nu maar wat je echt wil.’

Hoe kun je een compliment wel aannemen?

 • Luister met aandacht naar wat de ander te zeggen heeft. Stop met wat je aan het doen was en kijk de ander aan.
 • Ga ervan uit dat de ander het compliment meent.
 • Neem het compliment dankbaar in ontvangst, met een glimlach. Voel wat het met je doet.
 • Toon je dankbaarheid. Zeg: ‘Dankjewel!’. Of: ‘Wat fijn om dat te horen’. Of: ‘Dat doet me goed.’

Om over na te denken

 • Complimenten geven verandert je blik op je omgeving. De manier waarop je om je heen kijkt en met mensen omgaat, wordt anders wanneer je meer nadenkt over wie je een compliment kan geven en welk compliment je dan zou kunnen geven. Kun je je dat voorstellen?
 • Hoe ga jij om met een compliment ontvangen? Als je het moeilijk vindt om complimenten te aanvaarden, bedenk dan eens dat degene die het compliment geeft er blij van wordt wanneer je ‘dankjewel’ zegt.

Aan de slag

 • Geef tenminste één compliment per dag. Sommige mensen hebben aan één compliment al genoeg om zich beter te voelen.
 • Er is altijd wel iemand waar je geen klik mee hebt, waar je wrijving mee hebt of die je gewoonweg niet zo aardig vindt. Probeer iets positiefs te vinden bij deze persoon en geef een oprecht compliment. Hiermee maak je zowel die persoon als jezelf blijer doordat je je op het positieve richt.
 • Neem een paar mensen in gedachten. Je buurvrouw, je partner, je beste vriend(in), je ouder, je broer of zus, je collega. Schrijf bij elke persoon een paar sterke eigenschappen op of dingen die je bewondert. Vraag je vervolgens af wanneer je dit voor het laatst tegen diegene hebt gezegd. Misschien kom je erachter dat je de mensen die het dichtste bij je staan minder waardering geeft dan je zou willen.
 • Wees niet te zuinig met complimenten! Hang een reminder op zodat je er regelmatig aan denkt.

Onthoud goed: alles wat je aandacht geeft groeit! Heel veel succes met complimenten geven.


Bronvermelding

 • Hermus, J. (2017). Leven met de wet van geven en ontvangen
 • Marwijk, F. (2013). Wat doe je als je een compliment krijgt
 • Psychologiemagazine (2009). Zo geef- en ontvang je een compliment (artikel)
 • Son, van P. (2017). Complimenten ontvangen, hoe ga je daar mee om
Scroll naar boven