Content voor Ingelogde Gebruikers
Hier komt binnenkort een link naar onze online herstelwerkplaats!

In ontwikkeling

Even voorstellen

Ik ben Annica, trainer bij FAMEUS. In mijn vrije tijd ben ik veel in de natuur en aan zee te vinden. Zowel op persoonlijk vlak als in mijn werk heb ik een enorme ontwikkeling door mogen maken. Vandaag kijk ik met jullie naar de vele manieren om jezelf verder te mogen ontwikkelen.


Vaak als je terugkijkt op het afgelopen jaar en daar eens rustig bij stil staat, ontdek je (misschien met een beetje hulp van vrienden/familie) hoever je bent gekomen en wat een groei je door hebt mogen maken. We zien vaak niet goed wat we zelf allemaal hebben ingezet om verder te komen. Ook kan het zijn dat je misschien denkt, ontwikkeling.. Waar moet ik beginnen?

Ontwikkeling betekent ook wel groeiproces, vooruitgang of beweging. Persoonlijke ontwikkeling bestaat vaak ook uit een stukje bewustwording. Vanuit alles wat je hebt meegemaakt in het verleden ben je op een bepaalde manier naar de wereld gaan kijken en vanuit daar ben je gaan denken en doen. Dit betekent vaak dat pas wanneer je tegen dingen aan gaat lopen en iets graag anders zou willen zien, je hierin een keuze maakt. Een keuze voor jezelf. Namelijk dat je aan je eigen ontwikkeling wil gaan werken om jezelf verder te brengen.

Persoonlijke ontwikkeling kan je veel opleveren. Mensen die hiermee aan de slag zijn gegaan ervaarden dat zij zichzelf beter zijn gaan begrijpen, de motivatie hebben gevonden om verschillende doelen te willen behalen, veerkrachtiger zijn geworden en een betere balans hebben kunnen vinden tussen inspanning en rust.

Manieren om jezelf verder te ontwikkelen

Even niks

Bron: StudioLisa

Soms leven we gedurende een langere periode op de automatische piloot, we zijn druk met (vrijwilligers)werk of opleiding. Tijd om die automatische piloot even stil te zetten en weer opnieuw te mogen uitvinden hoe het is om even niks te doen. Jezelf (her)ontdekken, tijd om er even tussenuit te gaan, meer aandacht voor de mensen om je heen en even niet het gevoel hebben geleefd te worden. Uit deze tijd om even niks te doen kunnen soms verrassende ideeën ontstaan voor je verdere ontwikkeling.

Een nieuwe hobby

Staat er al langere tijd een (nieuwe) hobby op je lijstje waar je maar niet aan toekomt? Dit is een mooi moment om je toch in te schrijven voor die gitaarlessen of meer ervaring op te doen in de tuin zodat je toch die groene vingers gaat krijgen. Sluit aan bij een hardloopclub in de buurt of maak een moeilijk recept in de keuken.

Cursus of opleiding

Een mooie manier om verder te komen in je ontwikkeling is natuurlijk het starten van een cursus of opleiding. Vind een cursus die aansluit bij jouw interesses en waar je nieuwsgierig naar bent. Door middel van een cursus of opleiding breidt je je kennis uit en doe je misschien ervaring op in de praktijk door middel van stage. Je ontmoet andere mensen, gaat aan de slag met je kwaliteiten en vergroot je netwerk. Het levert je vaak ook nog een certificaat of diploma op waar je heel hard voor gewerkt hebt. Voor het cursus aanbod binnen FAMEUS klik je hier.

De boeken in

Naast de mogelijkheid om veel boeken in te duiken voor nieuwe kennis kunnen we natuurlijk oneindig veel docu’s en films online bekijken. Welke boeken en/of films hebben voor jou bijgedragen aan persoonlijke groei?

Het onbekende

Vaak vinden we dingen die we nog niet eerder hebben gedaan, spannend of een te grote uitdaging. Voor je ontwikkeling is het goed om toch datgene aan te gaan waar je niet bekend mee bent. Dit kan een bioscoopbezoek in je eentje zijn, het nemen van paardrijlessen of een etentje geven voor familie. Dat onbekende aangaan ligt buiten je comfortzone en levert je meer vertrouwen in jezelf op. Je ontdekt hierdoor dat je tot meer in staat bent dan je zelf soms denkt. Wat nu een hele stap lijkt, zal de volgende keer makkelijker gaan. Dit komt omdat je vaardigheden hebt aangeleerd. Door die vaardigheden te blijven trainen zullen soortgelijke uitdagingen ook makkelijker gaan, omdat je er inmiddels steeds meer ervaren in wordt. Door die uitdagingen te overwinnen, bewijs je aan jezelf: zie je wel, dit kan ik!

Om over na te denken

Loop je al een tijdje rond met een droom of idee, maar lukt het maar niet om een start hiermee te maken? Maak voor jezelf de droom kleiner. Zodat het in kleine stapjes makkelijker te behalen valt. Die eerste stap zorgt ervoor dat je in beweging komt, waardoor de rest van je doel makkelijker zal volgen.

Neem de tijd. Jezelf verder ontwikkelen kost tijd en mag een heel mensenleven duren. Gun jezelf die tijd en rust om te ontdekken wat bij jou past.


Aan de slag

Doelen kunnen vaak verdeeld worden onder verschillende categorieën: werkgerelateerde doelen, persoonlijke doelen en doelen op het gebied van gezondheid. In welke categorie valt jouw nieuwe doel?

Om je doelen concreet te maken kun je de SMART techniek gebruiken. Smart staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Kijk onderstaande video erover.

Bron: LesLab 2016

Ga nu zelf aan de slag en zet jouw droom of idee op papier, in de vorm van een SMART doel.


Veel succes en ik ben benieuwd naar jouw verdere ontwikkelingen!

Scroll naar boven