Content voor Ingelogde Gebruikers
Binnenkort: Online werkplaats voor herstel, ontwikkeling en ontplooiing

Inloop met thema PTSS

‘Hartkloppingen, korte of langere black-outs en zweten zijn enkele lichamelijke reacties van mijn PTSS’ begon Patty haar verhaal bij een eerdere inloop. De bezoekers van de inloop herkenden het. Een posttraumatische stressstoornis is een lange, heftige stressreactie op een schokkende gebeurtenis: een trauma.

  • Je hebt last van constante stress
  • Je hebt allerlei lichamelijke klachten
  • Je bent extra waakzaam
  • Je voelt je snel bedreigd
  • Je trekt je terug
  • Je verliest grip op je dagelijkse leven

Tijdens de inloop vertelde Patty haar verhaal. Huiselijk geweld was de oorzaak van haar PTSS. Hoe zij daarmee om is gegaan heeft ze gedeeld. Eén van de voorbeelden die ze gaf is dat ze altijd precies genoeg zout bij de rijst moest doen van haar partner toendertijd. De eerste keer dat ze rijst kookte nadat ze was weggegaan, gooide ze de hele zoutbus leeg bij de rijst. ‘Emoties overspoelen je op zo’n moment. Alle herinneringen komen langs, soms op onverwachte momenten, en die worden weer doorleefd.’

De bezoekers van de inloop vertelden over hun eigen reacties, waaronder slecht slapen, en ook over de reacties van hun omgeving. Het blijkt lastig om anderen te vertellen wat het met hen doet. Daarom is het fijn dat deze inloop mensen samenbrengt. Het geeft de mogelijkheid om ervaringen te delen en te leren van elkaar. Dat kunnen ook andere ervaringen zijn dan PTSS. Want wat je ook meemaakt, herstel gaat voor iedereen via bepaalde fasen. Dat zorgt ervoor dat er herkenning is, ongeacht het trauma.

Patty vertelde ook wat zij nodig heeft gehad in haar herstel en de bezoekers konden hun ervaringen delen (als ze dat wilden). Wil jij hier ook graag bij zijn? Op 27 augustus komt Patty weer vertellen over PTSS en herstel. Voor meer info en aanmelden, zie de pagina over de inloop.

Scroll naar boven