Content voor Ingelogde Gebruikers
Hier komt binnenkort een link naar onze online herstelwerkplaats!

Mindset ontwikkelen

Even voorstellen

Ik ben Annica, trainer bij FAMEUS. In mijn vrije tijd ben ik veel in de natuur en aan zee te vinden. Op dagen dat ik merk dat het minder met mij gaat, ik veel tijd heb om na te denken en de somberheid weer op de loer ligt, zet ik voor mijzelf verschillende oefeningen in om mijn hersenen te trainen om positief te blijven denken.

Het ontwikkelen van je mindset

In het vorige artikel ‘Het trainen van je hersenen’ hebben we er al even bij stil gestaan: jij hebt invloed op je eigen gedachten. Dat is nog best ingewikkeld, het trainen van je hersenen. We hebben gekeken naar wat jij zou kunnen doen om negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten. Hier zoomen we vandaag wat verder op in. We kijken naar wat je nog meer kan doen om mentaal fit te blijven.

Bij FAMEUS zijn we altijd bezig met onszelf verder te mogen ontwikkelen en talenten te laten groeien. Hieronder kijken we naar de verschillende mindsets die je kan hebben.

Vaste en groei mindset

Je mindset, wat is dat nu precies? Mindset betekent overtuiging of denkstijl. De overtuiging hoe we denken over onze intelligentie en kwaliteiten en de verandering daarvan. Onze mindset heeft een grote invloed op hoe we naar onszelf kijken. Hoe je ontwikkelt op werk/opleiding, maar ook hoe je omgaat met uitdagingen.

Carol Dweck heeft meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar de motivatie om te leren. Volgens Dweck kwamen hieruit 2 soorten mindsets: de vaste mindset en de groei mindset. Deze wisselen in onszelf regelmatig af.

Wat is het verschil?

Als je denkt op basis van een vaste mindset geloof je dat je persoonlijke eigenschappen vast staan, je bent zoals je bent. Toen je geboren bent heb je een aantal kwaliteiten en bepaalde intelligentie meegekregen en daar moet je het mee doen.

Mensen met een groei mindset geloven erin dat ze verder kunnen ontwikkelen. Zij zien hun intelligentie en kwaliteiten als beginpunt om te blijven groeien door zichzelf in te zetten en steeds meer ervaring op te doen op hun eigen tijd en tempo.

Ga jij de uitdaging aan?

Vaak zie je het verschil tussen de twee mindsets goed terug bij een opdracht of uitdaging. Mensen met een vaste mindset gaan deze liever uit de weg, bang om te falen of ze verliezen de interesse. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een vaste mindset je tegenhoudt in je verdere groei. Je blijft dus vasthangen aan de kennis en vaardigheden die je al in je hebt, maar dit houd je dus wel tegen in je eigen leerproces.

Mensen met een groei mindset denken ‘Ik kan het nog niet, maar ik ga mijn best doen’. Ze zetten door bij tegenslag en raken geïnspireerd door het succes van anderen.

Onze mindset mag groeien

Om onze groei mindset nog meer te laten groeien kunnen we verschillende dingen doen. We kunnen onze hersenen trainen om de focus niet zozeer op de uitkomst van een opdracht of oefening te leggen, maar juist op het verloop van begin tot eind van een opdracht. Dit doe je door te kijken naar wat je al geleerd hebt en naar je doorzettingsvermogen om tot daar te komen. Hierbij is het ook mooi dat we elkaar kunnen blijven inspireren om een voorbeeld voor elkaar te zijn. Zo halen we met elkaar die focus van het eindresultaat af. Juist de weg op zich is al een heel mooi leermoment.

Kijk met elkaar naar de kleine stapjes die iedere keer weer behaald worden. Misschien ging de organisatie van een project of groepsopdracht de vorige keer niet zo soepel, maar liep het teamwork door iedereen zijn inzet deze keer super. Dan zit daar al de groei.

Om bewust te worden van het feit dat we fouten mogen maken, omdat we daar alleen maar van leren en niet falen is een volgende stap om onze groei mindset te vergroten.

En als je na het lezen van dit stuk denkt: ‘die groei mindset heb ik al‘ dan is het heel mooi om aan anderen te laten zien wat jij doet om te groeien. Zien groeien, doet groeien. En zien durven, doet durven. Om anderen mee te geven dat een keer onderuitgaan niet erg is en dat het je veel heeft opgeleverd kan enorm helpend zijn. Samen blijven we leren en elkaar inspireren.

Om over na te denken

Wat zeg jij tegen jezelf?

Vaste mindset Groei mindset
Ik heb het fout gedaan! Van mijn fouten mag ik leren
Hij doet het veel beter Wat kan ik van hem leren?
Dit is gewoon echt te moeilijk Dit gaat mij tijd en moeite kosten
Ik geef het op Ik probeer het nog eens
Ik begrijp er niks van Ik ga om hulp vragen
Dit is iets waar ik heel goed in ben Ik ben op de goede weg

Aan de slag

  • Welke drie dingen gingen goed vandaag? Zet dit op papier in een overzicht wat voor jou werkt. Doe dit voor de komende twee weken.
  • Wat was jouw aandeel hierin? Vul dit aan in het overzicht met een andere kleur.
  • Wat zou je kunnen leren van anderen vandaag? Zet dit op papier en koppel dit terug naar iemand in je omgeving. Ga het gesprek aan over wat je nog van die ander zou willen leren. Stel vragen en check of al je vragen beantwoord zijn.
  • Hoe lukte het je om bij tegenslag door te zetten? Kun je afbeeldingen vinden die symbool staan voor de momenten waarop je tegenslagen overwon? Print deze uit en hang ze op.
  • Welke kwaliteit(en) heb je ingezet om tegenslagen te overwinnen? Vul deze aan in het overzicht.

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

Gebruikte bronnen:

https://platformmindset.nl/mindset/
https://platformmindset.nl/artikelen-2/

Scroll naar boven