Content voor Ingelogde Gebruikers
Hier komt binnenkort een link naar onze online herstelwerkplaats!

Nieuwe dingen leren

Even voorstellen

Hoi, ik ben Mandy, werkzaam bij FAMEUS. In mijn vrije tijd blog ik over autisme. Ik ben zelf iemand die zich graag ontwikkelt, zowel op persoonlijk vlak als qua werk/studie.

Maar nieuwe dingen leren is best lastig! En soms moet je een (flinke) drempel over.

Een leven lang leren

Iets geleerd hebben, maakt je dag goed. Het gevoel hebben dat je groeit als mens, draagt dus bij aan je levensgeluk. Neurowetenschapper Kelly Lambert zegt dat nieuwe dingen leren een soort van antidepressivum is. Het doet je stemming goed en activeert je.

Het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Een instrument leren bespelen is bijvoorbeeld ook op latere leeftijd nog goed voor je. Zo heeft piano leren spelen een goede uitwerking op je geheugen, spraak, snelheid van begrip en planningsvermogen. Dat is de moeite.

We hebben allemaal de mogelijkheid om iets te leren. Ons brein is daartoe in staat en kan veranderen (neuroplasticiteit). Bekijk onderstaand filmpje over het aanmaken van nieuwe banen in jouw brein.

Het nadeel van het coronatijdperk is dat veel activiteiten, cursussen en workshops niet doorgaan. Het voordeel is dat er tegenwoordig online veel te leren is. Het is een hele andere manier van leren natuurlijk, maar het is zeker de moeite waard om digitaal dingen uit te proberen.

Zo ben ik momenteel een online zangcursus en een EHBO-cursus aan het doen. Het gaat er niet om dat ik ga optreden of dat ik gelijk levens kan redden. Het is nu puur om mezelf mentaal uit te dagen, mezelf bezig te houden en te ontdekken wat ik ervan vind. Het gaat om het ervaren en dus niet om het presteren.

Stap voor stap

Met iets nieuws beginnen vinden we vaak lastig. We zijn bang om te falen of het komt er gewoon niet van omdat we het niet in onze dag kunnen inplannen, die vol zit met gewoontes en routines. Stel daarom haalbare en kleine doelen. Door steeds een kleine stap te zetten, verlaag je de drempel en trigger je snel en regelmatig het plezierhormoon. Dat geeft energie en motivatie om door te gaan.

 • Leer een vaardigheid waarvan je denkt dat die nuttig is, want dan leer je makkelijker. Je eigen groente verbouwen bijvoorbeeld of een jurkje naaien.
 • Oefening baart kunst, dus herhaal. Plan vaste dagen en tijden in en bouw zo een ritme op.
 • Leer door te doen en niet alleen door te lezen-over en te kijken-naar. Pak dus de camera als je wil leren fotograferen en zoek daarna pas op waar je in de praktijk tegenaan loopt.
 • Deel je proces met anderen. Het krijgen van bemoedigende reacties motiveert vaak om door te gaan.
 • Maak het zo leuk mogelijk. Zet een leuk muziekje op bijvoorbeeld en beloon jezelf.
 • Geef jezelf geen bevelen en druk. Er zijn al genoeg dingen die moeten in het leven. Vraag jezelf af wat je wil en waar je zin in hebt.

Om over na te denken

 • Ik hou erg van leren, dus voor mij heeft het een positieve associatie. Wat roept het woord ‘leren’ bij jou op aan gedachten en gevoelens?
 • De motivatie moet wel uit mezelf komen. Als ik veel druk voel van buitenaf, gaat de angst overheersen en vind ik het niet meer leuk. Daarom sta ik regelmatig stil waar ik het voor doe, wat mijn eigen motivatie is. Wat is voor jou het verschil tussen leren wat jij wil en leren wat moet (van jezelf of een ander)?

Aan de slag

 1. Woensdag was de opdracht om jouw droom of idee op papier te zetten, in de vorm van een SMART-doel: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Wat voel en denk je als je het weer leest? Schrijf het op.
 2. Is je droom of idee gericht op leren en ervaren of meer op een bepaald doel? Schrijf het op.
 3. Zet deze of volgende week een eerste stap. Plan het in, door bijvoorbeeld een wekker te zetten op je telefoon.
 4. Leer daarna stap voor stap verder en pas daarbij de punten toe van hierboven (onder ‘stap voor stap’) die voor jou werken.
 5. Vergeet niet om jezelf met regelmaat complimenten te geven.

Veel plezier!


Gebruikte bron: Flow Daily life inzichtenpocket

Scroll naar boven