Skip to content
Samen Ondersteunen

Een familie-ervaringsdeskundige (FED) ondersteunt vrienden en naasten van mensen die moeten herstellen van een levensontwrichtende gebeurtenis. Bijvoorbeeld een ziekte, psychische aandoening of verslaving. Zo’n gebeurtenis of aandoening heeft niet alleen invloed op de patiënt, maar ook op familie en vrienden. In deze training maak je kennis met het beroep Familie Ervaringsdeskundige en leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt om naastbetrokkenen te ondersteunen.

Inhoud: thema’s van deze training zijn onder andere ervaringen, herstel, steun, kwaliteiten, verbinding, eigen kracht, ervaringsdeskundigheid en gesprekstechnieken. Je leert hoe je eigen ervaring kan inzetten om familie en vrienden in soortgelijke situaties te ondersteunen. Aan de hand van de theorie, het doen van oefeningen, onderzoek en door met elkaar in gesprek te gaan krijg je meer inzicht in het vak. Ook leer je welke kenmerken en kwaliteiten belangrijk zijn voor een familie-ervaringsdeskundige en geef je aan het einde een presentatie over een herstelverhaal.
Doel:  je leert over het vak van de familie-ervaringsdeskundige. Wat is het en hoe ziet de wereld van de ervaringsdeskundige er in de praktijk uit? Met de informatie uit de cursus leg je een stevige basis voor het uitoefenen van dit beroep.
Voor wie? Deze training is geschikt voor iedereen die wil weten wat Familie Ervaringsdeskundigheid is. Je kan de training ook volgen als je op een andere manier betrokken bent bij de ondersteuning van een naastbetrokkenen.
Vereiste voorkennis: geen.
Zelfstudie: je krijgt een cursusmap met theorie en wekelijks opdrachten waar je mee aan de slag kan.
Trainer: een door FAMEUS gecertificeerde Familie Ervaringsdeskundige geeft de cursus. Mogelijk is er ook een ondersteuner of co-trainer aanwezig.

Praktische informatie

  • Duur: twaalf lessen van drie uur. De bijeenkomst is wekelijks en er is een pauze.
  • Locatie: De cursus vindt plaats op een nader te bepalen locatie in Tilburg.
  • Aantal deelnemers: 8 tot 15.
  • Kosten: de training kost €350,- inclusief lesmateriaal. Dit geldt voor zowel mensen binnen als buiten ons werkgebied. Bij inschrijving ga je akkoord met deze kosten.
  • Certificaat: je krijgt na afloop een certificaat. Daarvoor mag je maximaal twee bijeenkomsten missen. Wanneer je een les mist, krijg je een opdracht over het onderwerp van die les.
Back To Top