Skip to content
Jennifer Roelofs: ‘door FAMEUS kreeg mijn leven weer betekenis’

Jennifer Roelofs (32) werkte jarenlang in de kinderopvang, maar in 2017 ging het lichtje uit.

“Ik heb nog geprobeerd om te werken, maar ik kon alleen maar huilen op de werkvloer”, zegt Jennifer. Door een oproep voor een interview over hechtingsproblematiek, kwam zij ‘per ongeluk’ in contact met de cursussen van FAMEUS. “Ik twijfelde aan mijn capaciteiten en draagkracht, maar kreeg door FAMEUS het vertrouwen in mezelf en mijn kunnen terug.”

Jennifer schreef zich in eerste instantie in voor de cursus Herstellen doe je zelf. “Ik denk vaak dat ik alles zelf moet kunnen, dus de titel sprak me aan.” Tijdens de coronapandemie waren de cursussen online. “Ideaal, want door mijn auto-immuunziekte was ik erg voorzichtig.” Al tijdens de cursus kreeg Jennifer de vraag of ze vrijwilliger wilde worden als ondersteuner bij cursussen. Uiteindelijk is zij als co-trainer workshops en themabijeenkomsten gaan verzorgen.

“Het heeft me echt uit een heel diep, donker gat getrokken.”

Hoop voor de toekomst

In 2021 werd Jennifer opgenomen in het ziekenhuis. “Mijn auto-immuunziekte speelde op. Ik wilde me heel graag ontwikkelen, zo steek ik in elkaar.” Doordat de cursussen online waren, kon zij dit rustig opbouwen. “Daardoor kreeg ik een stukje energie terug en hoop voor de toekomst, ondanks mijn auto-immuunziekte en psychische kwetsbaarheid. Ik zag weer een toekomst voor me en voelde me van betekenis voor anderen.” Jennifer noemt het zelf een stukje zingeving. “Mijn leven kreeg weer betekenis, het heeft me echt uit een heel diep, donker gat getrokken.”

Ook haar zienswijze op het leven veranderde. “Toen ik thuis zat, dacht ik dat ik alles weer op de rit moest krijgen en normaal moest functioneren binnen de maatschappij. Ik leerde bij FAMEUS juist dat ik het niet hoef te verstoppen.” Vanuit haar opvoeding leerde Jennifer vooral niet te laten zien dat er iets is, “maar bij FAMEUS mag dat er juist wel zijn en dat geeft zoveel lucht.” Openheid binnen het team speelt daar zeker een rol bij. “Je leert dat je niet alleen staat. Het was een soort opheffing van mijn eenzaamheid. Ineens kon en mocht ik delen.”

Grenzen aangeven

Toch waren er ook elementen binnen FAMEUS waar zij juist heel erg aan moest wennen. “Ik vraag altijd feedback op mijn werk. Er kan altijd iets beter.” Binnen FAMEUS draait het echter niet om presteren. “Natuurlijk kan er altijd iets beter, maar dat wordt hier heel anders vormgegeven. Binnen FAMEUS mag je echt jezelf zijn, grenzen aangeven en open zijn.” Dat was wennen voor Jennifer, maar ook heel welkom. “Bij mij geldt: afspraak is afspraak, maar nu leerde ik juist meer over flexibiliteit en openheid.”

Maar waarom is Jennifer ondanks al deze positieve woorden dan vertrokken bij FAMEUS? “Na de cursus Werken met Eigen Ervaring, ontdekte ik al snel dat ik meer wilde met mijn ervaringsdeskundigheid.” Jennifer is in augustus gestopt met haar vrijwilligerswerk bij FAMEUS om de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Fontys te kunnen volgen. “Door de cursussen ontdekte ik hoe het proces tot ervaringsdeskundige eruit ziet en dat je een opleidingstraject binnen GGz Breburg kan volgen.”

“Hier mag je zijn wie je bent en dat kan echt helend zijn”

Ervaringsdeskundige

Sinds dit schooljaar werkt Jennifer als stagiaire ervaringsdeskundige bij het Mentaal Gezondheidscentrum van GGz Breburg in Breda. “Dat is echt pionieren, want het is een hele andere werkwijze. We vragen aan de wensen waar het van hen over mag gaan. We kijken naar iemands krachten, gaan uit van eigen regie en diagnose is minder belangrijk.” FAMEUS speelt opnieuw een rol in haar werk. “Binnen het Mentaal Gezondheidscentrum verwijzen we ook cliënten door tijdens verkennende gesprekken. Bijvoorbeeld als blijkt dat iemand veel in zijn mars heeft, op zoek is naar het delen van ervaringen en gehoord wil worden.”

En zien we Jennifer nog terug bij FAMEUS? “Eigenlijk hoop ik stiekem weer als co-trainer mee te draaien na mijn opleiding tot ervaringsdeskundige.” Helemaal weg is Jennifer overigens niet. Af en toe geeft zij nog workshops, bijvoorbeeld op het gebied van stigma. En over stigma gesproken: Jennifer merkt dat veel mensen zich nog schamen en daarom terughoudend zijn om de stap naar FAMEUS te zetten. “Maar ik wil juist meegeven dat je binnen FAMEUS mag zijn wie je bent en dat dat echt helend kan zijn.”

Wil jij ook verder leren net als Jennifer?

Bekijk ons cursusaanbod op het gebied van herstel, ontwikkeling en ontplooiing. Meer weten over FAMEUS als organisatie of benieuwd naar de mogelijkheden voor jou als vrijwilliger? Lees dan hier verder of bekijk onze vacatures.

https://centrum-fameus.nl/aanbod/

https://centrum-fameus.nl/over-fameus/

https://centrum-fameus.nl/vacatures/

Back To Top