Skip to content

Leon Kerkhof: ‘vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter FAMEUS’

Leon Kerkhof

Leon Kerkhof startte vier jaar geleden zelf als vrijwilliger op de afdeling administratie binnen FAMEUS en is nu vrijwilligerscoördinator. “Ik zocht een plek waar ik een zinvolle bijdrage kon leveren aan de maatschappij”, zegt Leon. Gaandeweg leerde hij de organisatie ontdekken en startte hij zijn eigen persoonlijke zoektocht “wat vind ik leuk om te doen? Wat past bij mij? En waar liggen mijn kwaliteiten? Bij FAMEUS krijg je de ruimte om dat te ontdekken.”

Na een lange periode van depressies zocht Leon tijdens zijn herstelproces een laagdrempelige manier om aan de slag te gaan in het werkveld. “De afdeling administratie leek me heel afgebakend en op die manier kon ik toch twee ochtenden per week van huis zijn.” Leon wilde zichzelf graag verder ontwikkelen en gaf presentaties, workshops en gastlessen voor FAMEUS. “Ik ontdekte mijn organisatorische talenten en leerde projecten aan te pakken.” Deze ontwikkelingen werden ook binnen FAMEUS gezien en zodoende kreeg Leon een traineeship aangeboden.

We bieden vrijwilligers ook de kans om zichzelf door te ontwikkelen.

Een veilige omgeving

Een traineeship is een inwerkperiode waarin je werken en leren combineert. “Het past bij onze visie over ontwikkeling en ontplooiing. Een groot deel van onze betaalde medewerkers zijn ooit gestart als vrijwilliger”, vult Leon aan. In een veilige omgeving leert men weerbaarheid en professionaliteit ontwikkelen. Leon startte met acht uur per week en werkt nu zo’n 36 uur per week als vrijwilligerscoördinator. “Op dit moment bestaat ongeveer 60% van onze organisatie uit vrijwilligers. Zij zijn de drijvende kracht achter FAMEUS.”

Vrijwilligers komen bij FAMEUS terecht wanneer zij bijvoorbeeld een cursus hebben gevolgd en meer willen doen. “We bekijken samen wat diegene zou willen doen, of er plek is en of er een match is.” Het belangrijkste speerpunt binnen FAMEUS is het bieden van een veilige werkomgeving. “Bij FAMEUS is alles bespreekbaar. Vrijwilligers starten hier bijvoorbeeld omdat ze willen ontdekken hoe belastbaar ze op dit moment zijn, maar we bieden vrijwilligers ook de kans om zichzelf door te ontwikkelen. Bijvoorbeeld als ze aan de slag willen met ervaringsdeskundigheid.”

Ontwikkeling

Leon neemt de begeleiding van vrijwilligers op zich. “Ik kijk samen met de vrijwilliger wat een vrijwilliger nodig heeft en wat we als organisatie kunnen bieden.” Voor Leon is dat tegelijkertijd ook wat hem zoveel uitdaging biedt in zijn werk. “Door de juiste vragen te stellen, kan ik iemand helpen bij zijn ontwikkeling. Je hebt hele mooie gesprekken met mensen en kan je kennis doorgeven.” Door de jaren heen heeft hij heel wat vrijwilligers zichzelf zien ontwikkelen.

Drie jaar geleden startte een van de vrijwilligers die Leon begeleidt op de administratie. Ze heeft ook een rol gehad binnen de communicatie van FAMEUS. “Zij is nu bezig om trainer te worden. Zij is haar zoektocht gestart en heeft ontdekt wat bij haar past. In die tijd heeft zij een ontwikkeling doorgemaakt en het vertrouwen gekregen in zichzelf. Het is mooi hoe men dat kan vormgeven binnen FAMEUS.” Aan de andere kant ziet Leon ook mensen die op dezelfde plek blijven als waar ze starten. “En dat is prima. Dat is net zo goed een bepaalde ontwikkeling.”

Je mag ergens beginnen en erachter komen of het bij je past.

Ontplooiing

Binnen FAMEUS kan je vrijwilligerswerk doen op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld ondersteunend op de afdeling administratie of communicatie. Er zijn ook vrijwilligers die gastlessen geven, cursussen ondersteunen of de inloop organiseren. “Het is heel erg breed. Dat is ook het mooie binnen FAMEUS: je mag ergens beginnen en erachter komen of het bij je past. We bieden mensen de mogelijkheid om zich daarin te ontplooien als die wens er is.”

Vrijwilligerswerk bij FAMEUS

Twijfel je om vrijwilligerswerk bij FAMEUS te gaan doen? “Het is altijd zinvol om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ook als er op dat moment geen vacature is die bij je past, kunnen we er later nog op terugkomen. We proberen je te begeleiden in je zoektocht.”

Back To Top